Talga har lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande eftersom Kiruna kommun dröjer med att bevilja en detaljplan för grafitgruvan i Vittangi.

Gruvbolaget menar att Europas självförsörjning av den kritiska råvaran till batterier hänger på gruvan.

– Ett verktyg som knappt prövats för gruvor i Sverige, säger Cen Rolfsson, bolagets kommunikatör om begäran.

En tiondel av EU:s produktion

Talga vill bryta grafit, vilket är ett strategiskt råmaterial som används för tillverkning av anoder till litiumjonbatterier. Gruvbolaget bygger nu också den första anläggningen för grafitanodmaterial till batterier i Luleå.

Gruvbolaget trycker på att det är deras ambition att utvinna 16,2 procent av EU:s efterfrågan på naturlig grafit till år 2030. Man ska också producera dryga 10 procent av EU:s efterfrågan på anodmaterial av naturlig grafit under samma tidsperiod.

Kina kontrollerar 90 procent

I dagsläget är Europa beroende av import och Kina kontrollerar 90 procent av värdekedjan för batterigrafitanoder, enligt gruvbolaget.

I Talga skrivelse till regeringen står det bland annat:

”Detta är helt beroende av Sveriges tillståndsprocesser, där i bland den aktuella detaljplanen. De processer som Talga är inne i är extremt tidskritiska för att möta förväntan från såväl investerare som kunder och entreprenörer, men också för att kunna förse Sverige och Europa med grafit i detta kritiska läge”.